Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Община Пазарджик е удостоена с отличието “Златна монета” за култура

Община Пазарджик е удостоена с отличието “Златна монета” за култура като част от инициативата “Международно културно сътрудничество”. Това съобщи Ива Дерменджийска – Забуртова, Директор на Дирекция” Канцелария на кмета” в администрацията.

Престижното отличие се връчва от Съвета на европейската научна и културна общност, Клуба на българския културен и научен елит и Българския културен център “Ботев институт”, които от 15 години организират номинирането и награждаването.

Община Пазарджик е отличена с престижната наградата  за уникална история и активна съвременна културна дейност. С наградата Пазарджик получава официален почетен статут на европейски град с висок престиж. Отличието притежават градове като Страсбург, Нахар и Флоренция.

Тази година със  “Златна монета” са отличени още Посолството на Република Португалия в България – за активен културен обмен, Гьоте Институт при Посолството на Федерална република  Германия  в България – за дългогодишна културна дейност, и Сатиричният театър “Алеко Константинов” – за принос към развитието на българската култура.

Престижните награди се присъждат ежегодно на обществено признати представители на българския научен и културен елит, както и на държавни и обществени институции и организации с принос в сферата на науката и културата. Специалната монета, изработена в Монетния двор на България, е със златно покритие, като на лицевата ѝ страна е изобразена разтворена книга – символ на човешкия прогрес, а на обратната страна са изписани букви от глаголицата. Носители на отличието през годините са Националният литературен музей, къщите музеи на Емилиян Станев във Велико Търново и на Петко и Пенчо Славейкови в София, Райна Кабаиванска, Силви Вартан, Народният театър “Иван Вазов”  и др.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button