Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Брацигово е домакин на международeн архитектурен форум, посветен на недвижимото културно историческо наследство

За трета поредна година Брацигово ще бъде домакин на международния архитектурен форум, посветен на недвижимото културно историческо наследство – “Брацигово – Каменният поток на времето”. Той започва утре – 26 юни, и ще продължи до 2 юли. От тази година събитието е под патронажа на Министерство на културата, съобщи за БТА арх. Десислава Димитрова – главен организатор на форума.

Откриването ще бъде с експониране на Тракийското съкровище от с. Равногор, което ще бъде представено в Регионалния исторически музей в Пазарджик. Това е единственият ден през настоящата година, когато безценната археологическа находка може да бъде видяна. Съкровището от 2-ри в. пр. Хр., изцяло от сребро и злато, представлява девет предмета, част от украса за конска амуниция – юзда, начелник и седем кръгли апликации. На шестте от тях, групирани по двойки, използвани за набузници от двете страни на конската глава, са изобразени бюстове на богините Атина, Артемида и Нике.

От 27 юни програмата на форума продължава в Брацигово с лекции и презентации, посветени на недвижимото културно наследство, изкуството и бъдещата перспектива за ревитализация на исторически сгради, свързана и с енергийната ефективност. В читалище „Васил Петлешков“ ще бъдат открити три изложби – “Архитектура за образование и култура” на арх. Белин Моллов, “Съвременно италианско изкуство” и “Mеждународен опит за енергийна ефективност при сгради паметници на културата”.

На 30 юни е организирана кръгла маса между Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройство, университети, браншовите организации, главни архитекти, сдружения и експерти от България и Италия на тема “Енергийна ефективност при сгради със статут на недвижимо културно наследство”. Тя е значима, защото има много предизвикателства пред страната ни в тази посока. Ние все още нямаме отделна оперативна програма за финансиране по програмите за енергийна ефективност на сгради със статут на недвижимо културно наследство. Нямаме и ясни, официални критерии за контрол на проектите и изпълнението им. А именно този тип сгради трябва да бъдат с приоритет в държавата ни, посочи арх. Димитрова.

На 1 юли има поредица от разнообразни събития – теоретична и практическа работилница за “Глинени, варови мазилки и конопобетон”, водена от арх. Георги Георгиев и Димитър Михайлов, детска архитектурна работилница – конкурс “Учебна стая на бъдещето” и акварелен пленер с арх. Белин Моллов в двора на музея на “Брациговската архитектурно строителна школа”.

Програмата на форума завършва с театрално представление на гостуващ италиански театър в стил комедия дел‘арте на “TeatroImmagine” di Venezia в читалище “Васил Петлешков” на 2 юли, със свободен вход.

Организатори на форума са Камара на архитектите в България, Камара на строителите, Община Брацигово, Посолството на Италия, Италианския културен институт и Конфиндустрия в България. Официални партньори на събитието са Регионален исторически музей – Пазарджик, Университетът по архитектура строителство и геодезия, Националното сдружение на общините и Общество “Културно наследство” – асоцииран партньор на Европа Ностра.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button