Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

Казусът със защитената местност Клептуза

Ще се съобразим с решението на съда, заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на днешния парламентарен контрол по повод казуса със защитена местност Клептуза. Тя отговори на въпрос на депутатите Петър Куленски и Ивайло Шотев от парламентарната група на “Продължаваме Промяната – Демократична България” относно актуализация на площта на местността.

През март Върховната административна прокуратура протестира пред Върховния административен съд заповедта на министъра от 22 ноември 2022 г., касаеща защитената местност Клептуза в землището на Велинград, която предвижда увеличаване на площта с 680 дка.

Обръщам внимание, че промените в защитените територии, свързани с увеличаване или намаляване на техните площи, се извършва по специален ред, посочен в глава трета на Закона за защитените територии. Уверявам ви, този ред е спазен при издаването на заповедта, коментира Карамфилова.

По думите ѝ при последната разпоредена от нея проверка се установява, че към настоящия момент на територията на извор Клептуза и двете захранвани от него изкуствени езера не притежават характеристики, които да позволят да бъде проведена процедура по увеличение на площта. Установено е, че те са извън горската територия, обясни Карамфилова.

По думите ѝ това, че изворът не попада в границите на защитена местност Клептуза, не означава, че не е под защита.

Жителите на Велинград трябва да фокусират вниманието си именно върху поддържането на този район, защото всъщност защитена местност Клептуза охранява водосбора на извор Клептуза, а най-голямо значение за опазване на всеки извор има именно опазването на водосбора му, защото там се събират водите, които го захранват, коментира още министърът.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button