Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаТОП новини
Популярно

ПАВЕЦ “Чаира” няма да заработи скоро

Щетите по оборудването са значителни, каза министър Росен Христов

Скоро ПАВЕЦ “Чаира” няма да заработи, тъй като щетите по оборудването са значителни и ремонтът изисква много време. Това заяви пред журналисти в електроцентралата служебният министър на енергетиката Росен Христов, който днес бе на място, за да обсъди с ръководството на Националната електрическа компания (НЕК) състоянието на съоръжението и бъдещите стъпки за пускането му отново в експлоатация. Единият агрегат на централата дефектира при пуск след ремонт в началото на 2022 г.

Министърът посочи, че до момента са направени различни анализи както от български, така и от международни експерти, които да установят текущото състояние. Заключенията им показват умора на метала на всички четири хидроагрегата.

След днешния анализ концепцията е да бъде направен междинен ремонт на два от агрегатите, като паралелно върви и подготовка на мащабен ремонт на другите два, уточни министър Христов.

Той добави, че до две седмици експерти на “Тошиба” ще посетят централата и ще дадат по-конкретни мнения. “Тошиба” е компанията, която основно е участвала в изграждането на съоръженията на ПАВЕЦ “Чаира”.

По думите на министъра ремонтът би могъл да започне през следващата година и ще продължи две или три години до 2025 г.

Цялостният ремонт на четирите агрегата се очаква да бъде около сто милиона евро, посочи още Росен Христов. Той отбеляза, че финансирането няма да бъде от държавния бюджет. Ще се ползват средства на НЕК и външно финансиране, обясни енергийният министър.

Христов коментира още, че продължава анализът на причините за аварията на агрегата на централата. По думите косвените загуби от спирането на ПАВЕЦ “Чаира” са “милиони на година”.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button