Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПолитика
Популярно

Драгомир Стойнев: Отглеждането на рози и производството на етерични масла трябва да е отрасъл със специален фокус от страна на държавата

Кандидатът за народен представител и водач на листата на „БСП за България“  – Драгомир Стойнев, бе гост на „Празника на розата в Казанлък“. Там той засегна въпроси свързани с производството на розов цвят и лавандула, които се отглеждат и в региона на Пазарджик.

Стойнев припомни обединената позиция на всички български евродепутати и отговорни институции от миналата година, когато те успяха да постигнат премахване на всички нови регулации и рестрикции, които засягат розовите и други етерични масла, от Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали. Комисията предложи промени в европейското законодателство за етикетирането като потенциални „алергени“ на химически субстанции, които съдържат етеричните масла. Новата регулация, която в рамките на Зелената сделка поиска етеричните масла да се разглеждат като многокомпонентни химични смеси, създаде сериозни притеснения сред държавите-производителки на етерични масла и в бранша.

Тогава България бе основен фактор в обединените усилия на страните производителки на етерични масла – Италия, Франция, Испания, Гърция, и в крайна сметка Съветът на Европейския съюз остави настоящото положение, но препоръча на Европейската комисия след четири години да представи нови анализи относно розовото масло.

„Темата отново ще бъде дискутирана в Брюксел. Съществува потенциален сценарий в новия мандат на ЕС настроенията сред законодателите да са различни, така че политиците и производителите на етерични масла в България трябва да се в непрекъснат диалог и да говорят в един глас в Европарламента и Еврокомисията“, каза Стойнев. 

 Според него производството на етерични масла трябва да е отрасъл със специален фокус от страна на държавата.

„Висока добавена стойност и национален престиж, са само част от ползите, които носи сектора“, каза Стойнев. В програмата на БСП се предвижда подкрепа за отглеждането на етерично-маслени култури и изграждане на преработвателни цехове за тези култури.

Притеснителен е проблемът с наемането на работна ръка, особено в кампанията по прибиране на розовия цвят от полето, затова секторът трябва да бъде включен в специализирани програми за наемане на работна ръка, смятат от БСП.

„Много е важно да бъде подкрепена  научно-развойната и иновационната дейност в рамките на отрасъла. Това ще доведе до запазване на качеството на етеричните масла и до по-висок интерес от страна на взискателни пазари. Ангажирането на външно-политическите усилия на държавата с възможностите на отрасъла с цел подкрепа на производителите на етерични масла за излаз на външни пазари е необходимост, за която отдавна говорим“, каза още Стойнев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: www.pzdnes.com

Подобни публикации

Back to top button