Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Участниците в най-голямото учение на Специалните сили за годината – Stealth Dagger – 24 демонстрираха способности

Участниците в най-голямото учение на Специалните сили за годината – Stealth Dagger – 24 демонстрираха способности на учебно-тренировъчния комплекс „Црънча“. Тази година се включиха представители от Румъния и Италия.

По време на учението за първи път бяха оценени едновременно бойните способности на две тактически групи за Специални операции от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите (SOFEVAL). Формированията ще бъдат сертифицирани за носене на дежурство в рамките на новия модел на силите на НАТО. По време на събитието беше посочено, че България  е една от първите държави, които подготвя две стратегически групи наведнъж.

На място бе началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който наблюдава демонстрацията. Други официални гости на събитието бяха заместник-командирът на Специалните сили на Румъния полковник Габриел-Овидиу Урсачи, вицеадмирал Паоло Пецути – командир на съвместен щаб на Силите за специални операции на Италия, народни представители от България.

На фона на конфликтите, на войната в Украйна, основното предизвикателството за държавите в НАТО е да прилагаме практиките, които се променят много бързо при водене на военни действия, каза Иван Райков, заместник- командир на Съвместното командване на специалните операции.

Трябва да се увеличи темпото на модернизация на българската армия, заяви от своя страна началникът на отбраната Емил Ефтимов. Вървят трите основни модернизационни проекта на българската армия, добави той.

На демонстрацията днес бяха показани различни оперативни процедури, оттренирани в хода на учението. Присъстващите наблюдаваха задържане на автомобил с участието на тактически кучета, инфилтрация на оператори от Специалните сили по парашутен способ и от хеликоптер по способа „Бързо въже“. Беше показана и евакуация на взвод Специални сили с хеликоптер по метода „Грозд“, евакуация на аварирала машина и упражнения от динамичните стрелби с пистолет и автомат на къси и пределно къси дистанции.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button