Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Култура
Популярно

Георги Борисов е новият носител на Националната литературна награда „Никола Фурнаджиев“

Георги Борисов е новият носител на Националната литературна награда “Никола Фурнаджиев”.

На официалната церемония за връчването на отличието тази вечер председателят на журито Хари Харалампиев определи твореца като “истински поданик на изящната поетична словесност”.

В емоционалното си слово, озаглавено “Третият след Ботев и Яворов”, Георги Борисов сподели личните си преживявания при срещата с ранните стихове  на Никола Фурнаджиев. Той говори също и  за “драматичните” разлики между “изпепеляващия градус” в първите му творби и по-късното му творчество. “Фурнаджиев е употребен за нуждите и задачите на новото време. От силно експресивна поезията му става водоравна или просто равна, описателна и разказвателна”, каза още Борисов и добави, че “революцията е като Сатурн – изяжда децата си, а България, да не забравяме, се намира под знака на Сатурн”.

В своето приветствие кметът на Пазарджик Тодор Попов посочи, че Никола Фурнаджиев е безспорно име в българската културна история и “ние се гордеем, че е наш съгражданин”. Попов изтъкна, че Пазарджик е градът с най-много национални литературни награди – общо седем. Културата, историята и традициите са здравите камъни, върху които трябва да стъпим, за да преодоляваме предизвикателствата на времето, трябва да ги пазим и да полагаме грижа за тях, добави още кметът.

Сред гостите на церемонията беше и синът на Никола Фурнаджиев – Йордан Фурнаджиев.

Националната награда е учредена през 1981 г.  Нейни досегашни носители са Димитър Методиев, Първан Стефанов, Иван Динков, Иван Цанев, Константин Павлов,  Христо Фотев, Воймир Асенов, Евтим Евтимов и Борис Христов, Никола Инджов и Борислав Геронтиев, Румен Леонидов и Боян Ангелов. Отличието се присъжда на български поет за цялостно литературно творчество, постижения и принос към поетическото изкуство. По изключение  може да бъде присъдена и на чуждестранен автор за особени заслуги към популяризацията на българското поетично слово, лично творчество и публикации, свързани с България.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button