Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Брацигово стана част от „Дипломация на чудесата. Бранд България – докосни Родопите“

Над 25 посланици тръгват по най-магнетичните Чудеса на Родопите – Дяволсия мост, Перперикон, Татул, Джамията на седемте моми, Побит камък, крепостта на гълъба „Перистера“, Брацигово и много други. Родопските общини се включиха в най-новото предизвикателство на редакцията на вестник „Стандарт“, която обединява магнетични места в древната планина, част от които е и Брацигово.

Дипломатите останаха във възторг от изложбата за Свещената планина, която Общество „Културно наследство“ – българският представил на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра, представи в резиденцията на Кралство Мароко. Домакин на събитието „Дипломация на чудесата. Бранд България – докосни Родопите“ бе Нейно Превъзходителство Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко и доайен на Дипломатическия корпус у нас.

Точно в 16:00 ч. вчера родопските кабагайди на 7-годишния Ивайло и баща му Николай Йорданов огласиха резиденцията на Кралство Мароко, предизвиквайки бурни овации. Огромни фото пана представиха пред посланиците най-емблематичните чудеса на Родопите – Дяволският мост, Перперикон, Татул, Джамията на седемте моми“ и др. Част от изложбата бяха уникалните кристали от Мадан и колоритните родопски носии. За всеки от гостите имаше и подарък – свещен камък от величествената планина Родопи.

Станете посланици на Чудесата на Родопите и на Бранд България, призова дипломатите Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство“ и издател на медия „Стандарт“. Тя представи Европа Носта България и каузите Бранд България и Бранд Родопи.

За всички нас Бранд България е наративът, събрал всички елементи на националната ни идентичност, с който уникалната ни културна съкровищница ще заеме подобаващото й се място в европейската и в същото време ще превърне страната ни във водеща дестинация и за туризъм, и за иновации. Нещо повече – ще задвижи икономиката, ще създаде поминък, ще върне младите по родните места. Един от базовите елементи на Бранд България е именно Бранд Родопи, каза г-жа Бозукова.

Родопите не са само културно-историческото наследство. Това са неповторимите гайди, песни и танци, невероятните панорамни площадки, атракционите, паркът с мечките в Белица,  екопътеките, водопадите. Това е виното – направено от лози, отглеждани още в древността. Това са кулинарните чудеса, които надявам се, всички вие сте опитали – пататник, гюзлеме, мекици, къпана баница и много други, заяви още председателят на Общество „Културно наследство“. И допълни: „Както казва един от най-големите изследователи на Родопите – д-р Ахмед Доган, това е своеобразната всевишна лаборатория за търсене на нови форми за развитие на човечеството. В нея мисията на хората е да запазят културния код на заедността и да я предадат на следващите поколения“.

Убедени сме, че нашата Родина е неизчерпаема съкровищница, която трябва да показваме на света. Но сме длъжници – трябва законова рамка, която да свърже културно-историческото ни наследство с туризма. Инициативата „Бранд България“ трябва да има своя статут, при който институции и неправителствени организации са в добра координация помежду си, за да се реализира тази дългосрочна политика, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, патрон на кампанията „Чудеста на България“ от основаването й.

В приветствието си Илияна Йотова отново призова за създаването на културни маршрути, свързани с исторически места, събития и дати, както и с цели култури. „Така ще избегнем тежките грешки като например отсъствието на България от Кирило-Методиевите маршрути или случая с къщата на Димитър Талев в Прилеп, или с наследството на братята Евлоги и Христо Георгиеви“, посочи вицепрезидентът.

Йотова изрази убеденост, че трябва да бъдат подкрепени и развити идеите на Общество „Културно наследство“ за създаването на “Бранд България” – кампания, която среща много съюзници както от институциите, така и от неправителствения сектор.

За мен е чест, като посланик на Кралство Мароко и като доайен на дипломатическия корпус в България, да бъда домакин на това събитие. Отбелязвам и големия принос на г-жа Славка Бозукова, като представител на Европа Ностра в България и като водещ на кампанията „Чудесата на България“ вече повече от 14 години, подчерта Н. Пр. Закия ел Мидауи. Като учредител на Общество „Културно наследство“ г-жа Бозукова е посветена на представянето на богатата и разнообразна памет на България, каза още посланикът на Мароко у нас.

Горда съм да бъда свързвана с тези инициатива и да съм рамо до рамо с отговорни фактори в управлението и в обществото на България. Съпреживявам изцяло усилията на всички, които са заети в това да опазват и популяризират културното наследство на България, заяви Н. Пр. Закия ел Мидауи. И подчерта: „Ако политиката разделя хората, то културата ги обединява!“.

Днешното събитие е истински празник за българската и мароканската култури. Впечатлена съм от дейността на Общество „Културно наследство“, като официален представител на Европа Ностра за България, заяви зам.-министърът на външните работи Мария Ангелиева. Привилегия е да бъдеш част от културния елит на Европа. Това е повод за гордост на всички нас, категорична бе Ангелиева.

Приемът в резиденцията събра още зам.-председателя на НС проф. Андрей Чорбанов, евродепутата и зам.-председател на ДПС Искра Михайлова, председател на Обществения съвет на Европа Ностра България, директора на НИМ доц. Бони Петрунова, ректорите на СУ – проф. Георги Вълчев, на Тракийския университет – проф. Добри Ярков, председателя на настоятелството на УХТ-Пловдив проф. Пламен Моллов, зам.-председателя на БАН чл.-кор. Евдокия Пашева, изпълнителния директор на Националния борд по туризъм д-р Поли Карастоянова, представители на различни творчески гилдии и на неправителствения сектор.

Като знак за силата на културната дипломация посланик Закия ел Мидауи представи уникалните марокански кафтани, които кандидатстват за вписване в ЮНЕСКО. С тях пред гостите дефилираха момичета от Френската гимназия в София.

Специално настроение по време на събитието създадоха красавиците от танцова формация „СОФИСТИК-ЖИВО“.

Накрая всички гости се насладиха на кулинарните чудеса на Мароко и на невероятните вина на Катаржина Естейт.

Източник: www.pzdnes.com

Подобни публикации

Back to top button