Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Велики петък – Царски часове, Вечерня с изнасянето на светата Плащаница в катедралата на Пазарджик “Успение Богородично”

Сутринта на Велики петък се отслужва особено богослужебно последование – Царски часове и Вечерня. В този ден, в който нашият Спасител и Господ Иисус Христос бе осъден и разпнат заради греховете на човеците, християните се събират в храма, за да се поклонят на величието на Голготската Саможертва.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай утринната служба в храм “Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

В началото светото Евангелие беше поставено в центъра на храма пред Разпятието и от там свещениците поред прочетоха полагащите се по време на часовете евангелски четива, изобразяващи отново в сърцата ни последните минути от живота, безчестния съд и страданията на Спасителя.

По време на стиховните стихири на Вечернята беше изнесена и поставена на специално приготвената кувуклия светата Плащаница, символизираща мъртвото Христово тяло, поставено в нов гроб, над която по-късно да бъде извършено и опелото Христово.

От сутрин до вечер в този най-трагичен ден от световната история вярващите минават и се прекланят пред самопожертвалия се заради нас Спасител.

Източник: www.arhiereiskopz.com

Подобни публикации

Back to top button