Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

През юли и август: Наблюдаваме метеорните потоци на Южни делта-Аквариди, Алфа-Каприкорниди и Персеидите

През юли и август ще могат да се наблюдават още няколко по-атрактивни метеорни потока, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Той е автор на традиционното издание на катедра „Астрономия“ на СУ „Гид на любителя астроном“, в което се описват значимите астрономически явления през годината, придружени от напътствия за наблюдението им от любителите астрономи.
Той  отличи Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди. „И двата потока имат максимуми в нощта срещу 30 юли. Те се наблюдават най-добре във втората половина на нощите около края на юли и в началото на август, а тогава нощите ще бъдат безлунни. Общата им активност е около 30 метеора за час, като подобно на метеорите на Юнски Боотиди, те са бавни и ярки, особено тези на Алфа-Каприкорниди, казва той.
Маркишки припомни, че популярният метеорен поток Персеиди ще бъдеактивен от около 17 юли до 24 август. Неговият максимум тази година ще бъде на 12 август от около 16 ч. до 19 ч. българско време. Тъй като това е през деня за нашите географски дължини, той съветва любителите да изберат най-близкото до максимума удобно време за наблюдение и предлага една от двете нощи на 11 срещу 12 или на 12 срещу 13 август.
„През първата половина на тези нощи обаче Луната ще бъде над хоризонта и ще създава светъл фон на небето, което принципно затруднява наблюденията. Тъй като Персеиди се застъпва по време с Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди, както и с още няколко по-слаби потока, практически всички те заедно допринасят за общата висока метеорна активност през летните безлунни нощи”, посочва Пенчо Маркишки.
Източник: www.pzdnes.com

Подобни публикации

Back to top button