Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчаниТОП новини

С тържествена церемония в Пазарджик бе открит 17-метров паметник на покровителите на града светите равноапостоли Константин и Елена

С тържествена церемония в Пазарджик късно снощи бе открит паметник на покровителите на града  св. св. Константин и Елена.

Монументът е с височина 17 метра,  а негови автори са скулпторът Дишко Дишков, арх. Тома Димитров и инж. Христо Кълвачев.

Идеята за изграждането му е на Инициативен комитет от общественици с председател адв. Хари Харалампиев, а средствата са събрани от дарения.

Новият паметник е разположен на десния бряг на река Марица в непосредствена близост до един от входовете към града.

В своето приветствие Хари Харалампиев изтъкна, че чрез паметниците показваме колко достолепен и горд народ сме. “Към тях трябва да се отнасяме като към живи хора. Те са част от нашата участ и съдба и са една от най-великите версии на безсмъртието”, посочи още той.

В своето слово кметът на Пазарджик Тодор Попов подчерта, че монументът е най- високият светски паметник на св. св. Константин и Елена. “Нашите покровители ще бдят над нас, ще ни пазят от врагове, от зли мисли, злоба и завист и ще ни помагат да съграждаме само добри дела”, добави Попов. По думите му новият паметник ще стане вторият символ на града заедно със Старата поща. Пазарджик е град с история, но и град с бъдеще, каза в заключение кметът на общината.

На церемонията по откриването присъстваха посланиците на Кралство Мароко, на Република Сърбия и на Република Беларус, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, ръководители на обществени и културни институции.

Преди нея за жителите и гостите на града Общината организира концерт с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button